top of page

ЗА БЕЛОГРАДЧИК

Белоградчик е малко градче, разположено в северозападната част на България в близост до сръбската и румънската граници. Градът има важна историческа, географска и археологическа значимост. Известен е с красивите скални масиви, датиращи отпреди 200 милиона години, включени в списъка на Юнеско, като световно природно наследство. Природата е изваяла различни форми на скалите, някои от които напомнящи за хора, животни или мистични създания. Различни легенди обясняват чудатите им форми. Преди милиони години територията на града е била дъното на днешно Средиземно море. Морето остава след себе си много черупки от миди, които и сега могат да се открият в структурата на скалите. Друга интересна забележителност е крепостта Калето, построена през I-III век и възстановена през Средновековието. Крепостта е построена от римляните и е стратегически разположена между скалните масиви. Различни археологически находки, откривани по време на разкопки в Калето разкриват богатата история на града и региона. Някои от тези находки са най-старите исторически находки, намирани в цяла Европа. Днес крепостта е обявена за национален музей и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. Белоградчик има територия от 411 кв. км и население от около 8000 човека. Красивата флора и фауна, богатата история и невероятните забележителности правят града атрактивна туристическа дестинация, гарантираща незабравими спомени.

viber_image_2021-03-22_00-48-45.jpg

ЕКОПЪТЕКИ

В района на Белоградчик има 5 поддържани екопътеки с различна сложност.
Някои от тях са лека и приятна разходка из белоградчишките скали, а други изискват подготовка и туристическа екипировка.
Всяка една от тях ви обещава величествени и незабравими гледки.

ВСЕСЕЗОННА ДЕСТИНАЦИЯ

Независимо дали е окъпан в сняг или слънчеви лъчи Белоградчик и белоградчишките скали са все така приказни.
Важно е да имате добра екипировка и отлично настроение, за да е всяко време заедно с Вас!

viber_image_2021-03-22_00-50-54.jpg
grad-belogradchik-52766-1000x0-1_edited.jpg

ФЕСТИВАЛ ОПЕРА ПО ВЪРХОВЕТЕ

Вече няколко поредни години гостите на град Белоградчик се радват на фестивалът "Опера на върховете". Една новаторска идея на режисьора Пламен Карталов, чиито необичайни сценични решения и замисъл са свързани с поставянето им сред магическата красота на Белоградчишките скали.

РАЗХОДКА С БАЛОН

Истинско приключение е да полетиш с балон над белоградчишките скали, а тези, които се осмелят за първи път да се качат в балон получават благодорническа титла на специална церемония.

26850506_897114060451108_1892541986769423025_o_edited.jpg
belogradchik bicycle.jpg

ВЕЛО РАЗХОДКА

Един от най-интересните начини да разгледате Белоградчик и белоградчишките скали е на електрически планински велосипед Лесно, забавно и разтоварващо.
50 такива колелета ви очакват в Приключенски център – Белоградчик, а туровете могат да бъдат, както самостоятелно, така и с водач.
Водачът избира различни маршрути, като по време на прехода, ще чуете интересни факти и истории за местата покрай, които ще минете.

ДЖИП САФАРИ

Разходката с джип сред Белоградчишките скали е едно истински адреналиново оф-роуд изживяване. 

Без усилие ще се отзовете на спиращи дъха гледки, които по друг начин няма как да видите.

Джип сафарито се организира по 5 предварително подбрани маршрута с различна дължина, продължителност и степен на екстремност.

kashta_za_gosti_drakite_belogradchik_bulgaria_16_5c2cb39eead57_edited.jpg
bottom of page